Ben je geïnteresseerd in hoger onderwijs en politiek en heb je affiniteit met medezeggenschap? Ben je daarnaast ook nog goed in samenwerken en het organiseren van activiteiten? Dan is een bestuursfunctie bij het SOM iets voor jou!

Het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) is een stichting die studenten in de medezeggenschap op het hbo ondersteunt, door het stimuleren van kennisdeling tussen medezeggenschapsraden, actief advies te geven en informatie te delen en evenementen te organiseren. Jaarlijks worden bijvoorbeeld een inwerkweekend, trainingsdagen, lezingen en workshops georganiseerd. Daarvoor werkt het SOM samen met het Landelijk Overleg Fracties (LOF, zusterorganisatie van SOM voor de medezeggenschap op de universiteiten) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Het SOM zoekt per 1 september 2019*, voor de periode van één jaar:
SOM-bestuursleden m/v (parttime/fulltime)
*  De inwerk- en trainingsperiode start in overleg tijdens de zomermaanden en neemt ca. 10 uur per week in beslag

Wat de functie biedt

Een bestuursjaar bij het SOM is uitdagend en leerzaam; er is alle ruimte om jezelf uit te dagen. Tijdens het bestuursjaar zal je in overleg met de Raad van Toezicht jouw eigen beleidsplan opstellen en na de jaarwisseling uitvoeren. Tijdens jouw bestuursjaar kun je op het kantoor van de Landelijke Studentenvakbond gebruik maken van een flexwerkplek, de ICT- en printvoorzieningen en de deskundigheid van de kantoormedewerkers en het trainingsbureau (ToM). Er zijn voldoende mogelijkheden om cursussen en trainingen te volgen, om kennis en vaardigheden op te doen of aan te scherpen. De werktijden zijn flexibel en de vergoeding bestaat uit een bestuursbeurs, ter hoogte van €1.850 bruto per maand, te verdelen onder de bestuursleden.

Functieprofiel

Als bestuur ben je eindverantwoordelijk voor het SOM, (eventueel) samen met andere bestuursleden. Het bestuur bestaat minimaal uit 1, maximaal uit 3 bestuurders waarbij een tweekoppig bestuur de voorkeur heeft. Samenwerken doe je niet alleen binnen het SOM-bestuur, maar ook met je directe collega’s van het LOF en de LSVb. Je bent het aanspreekpunt voor de LSVb als het gaat om inspraak op het hbo, dus je zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van lokale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van inspraak. Omdat je in teamverband werkt en snel moet kunnen schakelen, ben je flexibel en communicatief sterk. Je bent een kritische denker met betrekking tot studenteninspraak en bekend met de juridische aspecten van het medezeggenschapswerk. Je bent daarnaast stressbestendig en voelt je prettig in een dynamische werkomgeving.

Enkele voorbeelden van taken die bij deze functie kunnen horen, zijn:

 • het onderhouden van persoonlijk contact met betrokkenen binnen de medezeggenschap;
 • het organiseren van maandelijkse SOM-bijeenkomsten;
 • medezeggenschapsraden ondersteunen bij inhoudelijke zaken/vraagstukken;
 • het organiseren van trainingen en activiteiten, zowel lokaal als landelijk;
 • coördineren met andere organisaties over medezeggenschap en thema’s die op instellingsniveau spelen;
 • het activeren, begeleiden en aansturen van vrijwilligers.

Functiespecifiek

We verwachten van jou dat je:

 • affiniteit hebt met (hbo-)medezeggenschap;
 • goed kan samenwerken;
 • goed kan netwerken;
 • beschikt over organisatorische capaciteiten;
 • je snel informatie eigen kunt maken en over kunt dragen aan anderen;
 • vrijwilligers kunt motiveren en aansturen;
 • over enige administratieve vaardigheden beschikt;

Hiernaast ben je minimaal 20 (of 40 indien fulltime) uur per week flexibel beschikbaar van september 2019 tot september 2020 en heb je tijdens de zomervakantie tot de bestuurswissel tijdens het inwerkweekend ruimte voor een inwerktraject op maat van ongeveer 10 uur per week.

Verder is het een pré als je ervaren bent in het werken met sociale media, WordPress, Mailchimp, en/of het schrijven van opiniestukken of persberichten.

Sollicitatieprocedure

De sollicitatiecommissie van het SOM zal kandidaten selecteren, sollicitatiegesprekken voeren en een casusdag organiseren. Vervolgens draagt ze een of meer kandidaten voor aan de Raad van Toezicht van SOM, die uiteindelijk beslist over de benoeming van het nieuwe bestuur.

Het is belangrijk om het jaarlijkse inwerkweekend in je agenda vrij te houden: vrijdag 30 augustus tot en met maandag 2 september. Houd er ook rekening mee dat de inwerk- en trainingsperiode in de zomer valt en ongeveer 10 uur per week in beslag zal nemen (planning gaat in overleg).

Solliciteren en meer informatie

Wil je solliciteren? Stuur een motivatiebrief en je cv naar somrvt@lsvb.nl. Vragen over de sollicitatieprocedure kun je ook naar dit mailadres sturen.

Wil je meer informatie over de werkzaamheden of zou je graag een afspraak willen maken met een huidig bestuurslid? Hiervoor kun je contact opnemen met Martin Memelink via 0614191310 of som@lsvb.nl