SOM vacature

Het SOM zoekt opvolging!

Lijkt het je leuk om een jaar lang een landelijke stichting te besturen die op actieve wijze studenten in de medezeggenschap ondersteunt? Ben je geïnteresseerd in hoger onderwijs en politiek? Ben je daarnaast ook nog goed in het organiseren van activiteiten? Dan is een bestuursfunctie bij SOM wat voor jou!

Het Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) is een stichting die medezeggenschappers op het hbo ondersteunt. Het SOM adviseert medezeggenschapsraden, faciliteert het uitwisselen van kennis en ervaring tussen medezeggenschapsraden en organiseert evenementen, zoals een jaarlijks inwerkweekend, trainingsdagen, interessante lezingen en workshops. Dit alles doet het SOM in samenwerking met het Landelijk Overleg Fracties (LOF, de universitaire tak voor medezeggenschap) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Het SOM zoekt per 1 september 2018, voor de periode van één jaar:

SOM-bestuursleden m/v (parttime/fulltime)

Wat de functie biedt

Het SOM biedt een leerzaam en uitdagend bestuursjaar en alle ruimte om jezelf uit te dagen. Tijdens dit bestuursjaar zal je je eigen beleidsplan maken en in overleg met de Raad van Toezicht ga je dit ook uitvoeren. Tijdens jouw bestuursjaar kun je gebruik maken van alle kantoorfaciliteiten van de LSVb, zoals een flexwerkplek, ICT-voorzieningen en printfaciliteiten.  Er  zijn  voldoende  mogelijkheden  tot  het  volgen  van  cursussen en trainingen  om  meer  kennis  over relevante onderwerpen te verkrijgen, of om vaardigheden op te poetsen en aan te scherpen. De werktijden zijn flexibel en de vergoeding bestaat uit een bruto bestuursbeurs ter hoogte van €1.815,- per maand, te verdelen onder de bestuursleden.

Functieprofiel

Als bestuur ben je eindverantwoordelijk voor het SOM. Je deelt deze verantwoordelijkheid (eventueel) met de andere bestuursleden. Het bestuur bestaat minimaal uit 1, maximaal uit 3 bestuurders waarbij een tweekoppig bestuur de voorkeur heeft. Samenwerken doe je niet alleen binnen het SOM-bestuur, maar ook met je directe collega’s van het LOF en de LSVb. Omdat je in teamverband werkt en snel moet kunnen schakelen, ben je flexibel en communicatief sterk. Je bent een kritische denker met betrekking tot studenteninspraak en bekend met de juridische aspecten van het medezeggenschapswerk. Je bent daarnaast stressbestendig en kan je goed werken in een dynamische werkomgeving. Ook ben je het aanspreekpunt voor de LSVb als het gaat om zaken die te maken hebben met inspraak op het hbo, dus je zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van lokale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van inspraak.

Enkele voorbeelden van taken die bij deze functie kunnen horen, zijn:

 • het organiseren van maandelijkse SOM-bijeenkomsten;
 • het organiseren van trainingen en activiteiten, zowel lokaal als landelijk;
 • het onderhouden van persoonlijk contact met studenten en betrokkenen binnen de medezeggenschap;
 • het activeren, begeleiden en aansturen van vrijwilligers;
 • medezeggenschapsraden ondersteunen bij inhoudelijke zaken/vraagstukken;
 • de LSVb informeren over medezeggenschap en thema’s die op instellingsniveau spelen.
 • Het onderhouden van de website (studentenpolitiek.nl)
 • Het schrijven van opiniestukken of persberichten.

Functiespecifiek

We verwachten van jou dat je:

 • goed kan samenwerken;
 • goed kan netwerken;
 • beschikt over organisatorische capaciteiten;
 • vrijwilligers motiveert en aanstuurt;
 • inhoudelijk op de hoogte bent van actuele thema’s m.b.t. (hbo-)medezeggenschap;
 • snel informatie eigen kunt maken en deze informatie ook over kunt dragen aan anderen;
 • over enige administratieve vaardigheden beschikt;
 • ervaring in de medezeggenschap
 • ervaring met wordpress( pré)

Daarnaast ben je minimaal 20 (of 40 indien fulltime) uur per week flexibel beschikbaar van september 2018 tot september 2019 en heb je ruimte voor een inwerktraject op maat (+/- 10 uur per week) van 1 mei tot september.

Sollicitatieprocedure

Wil je solliciteren? Stuur dan uiterlijk op 15 maart een motivatiebrief en je cv naar som.soco@gmail.com. De sollicitatiegesprekken zullen op 23, 24 & 25 maart plaatsvinden. Indien je door deze selectierond heen komt volgt er op 14 april nog een casusdag. Aan de hand van deze casusdag zal de sollicitatiecommissies een voordracht doen aan de Raad van Toezicht.

Daarnaast is het belangrijk om 31 augustus tot en met 2 september vrij te houden.

Meer informatie

Wil je meer informatie, langskomen op kantoor of een afspraak maken met een huidig bestuurslid? Dan kan je contact opnemen met Carline van Breugel: 06 131 568 07 of carline@lsvb.nl. Voor vragen over de sollicitatieprocedure kun je contact opnemen met Richard Gertsen: 06 303 004 14, richard@lsvb.nl.